Första sidan

Om Båten
    Bilder
    Dokumentation

Ravage Register

Bli medlem

Forum

Kontakt
I haven't had time to translate the page so today the translation is done by Google
If someone like to do a proper translation to any of the languages please send my a mail.
/Jonas
02/08 2021
Båten

Avsikten med Ravage 36 var att ta kål på de långsmala båtarnas rykte som snabbseglare, vilket den lyckades med då den blev först in i Själland Runt 1979. Iden kom från en seglare i Vejle, Peter Reedtz, han ville slå alla långsmala byggen och när han mötte den då ganska okända Niels Jeppesen, vars Banner30 visat att han hade sinne för snabba båtar, så föddes Ravage36.

Vi önskade konstruera en snabbseglare med massor av plats för familjen eller ett kappseglingsmanskap. Likaså ville vi bygga efter de senaste idéerna vad gäller form för att kunna erbjuda en riktig seglingsmaskin, sade Niels om sin båt.

Ravage 36 var kontroversiell för sina extrema former. Hennes låga fribord och bredd var i direkt motsats till långsmala Själland Runt-vinnare som Ylva och 81310. Detta gav båten rykte som olämplig för familjesegling. ”Kärnfrågan kvarstår dock att fundera på: Är Ravage en lämplig familjebåt. Klarar en familjeseglare av henne? De egenskaper som talar mot är farten på så vis att Ravage bara för stor seglar in i en hamn med en fart på ca 7 knop.”

Skrovformen är bred och låg med tydlig påverkan från nyzeeländska konstruktioner. Undervattensektionerna är smala och grunda framtill och stäven är lyft ur vattnet. Båten är extremt bred och flat. Kölen ar kort, djup, tung och i bly för största rätande moment. Rodret har stor yta och hänger helt fritt under aktern. Ruffen ar bred och hög och ger båten en speciell karaktär. Ståhöjden är 1,85 m och volymen inombords godtagbar. Partialriggen 15,6m hög, går genom däck, har smal stagningsvinkel, dubbla raka spridare och dubbla backstag. Den bär 69,2 kvadrat segel på ett deplacement om 4,3 ton.
Inredningen är av traditionell typ med längsgående soffor med bord i mellan men väldigt luftig och bred. Volymen ar jämförbar med en 32-33fotare. Åtta kojer ryms med två breda stickkojer akteröver, fyra i salongen och två rörkojer i fören som inte är mycket att sova i men många har byggt om förruffen med en stor dubbelsäng.

Den första båten byggdes i Birger Hansens lada under hösten 1978 av Niels, hans bror Lars och Birger. För att finansiera starten av X-yachts så sålde Niels ritningarna till ett konsortium, som Peter Reedtz startade, som skulle bygga och sälja båtarna. Efter förhandlingar med Bianca varvet så gick de med på att bygga båtarna ifall en första order på 30 båtar lades och därefter 10 båtar per order. De första 30 båtarna levererades under 1979 -80 och en order på 10 båtar till lades i början av -81 men under våren så gick konsortiet i konkurs och de 10 båtarna levererades av konkursförvaltaren. Ritningarna till båten såldes vidare och idag byggs det en båt om året av den uppdaterade cruiser modellen.


Höjdmått
      Förruff   1,50 m
      Salongen   1,85 m
      Pentry   1,89 m
Sängmått
      Stickkojer   1,95 x 1,0 m
      Soffor   1,92 x 0,70 m
      Sjökojer   1,92 x 0,60 m
      Förruff   2,00 x 0,55 m
      
L.o.a.   11.13 m
Längd v.l   8.60 m
Bredd   3.29 m
Djupgående   1.85 m
Deplacement   4370 kg
Kölvikt (bly)   1860 kg
Storsegel tal   36,2 kvm
genua 1   33,0 kvm
Fock   22,1 kvm
Spinnaker IOR   75 kvm
Spinnaker Scandicap   100 kvm
Lys tal   1.23
Skrov o däck   Airex Sandwich
Inredning   Mahogny
Motor   Yanmar 8hk
Konstruktör
      Niels Jeppesen
Tillverkare
      Bianca Yachts
Denna sidan innehåller cookies | finstilt | copyright Ravage.com 2009
kontakt eller maila oss på info@ravage36.com